Скаутски клуб “Владислав Варненчик”

  • НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ
  • 04.02.2015 г.
Скаутски клуб “Владислав Варненчик”

Скаутски клуб “Владислав Варненчик”, член на Организация на Българските Скаути е първият скаутски клуб на територията на град Варна. Наследник е на Местна скаутска организация-Варна, която се разформирова през 2001 година (съществувала от 1990 година). Скаутският клуб е създаден на 30 март 2002 година с първоначална членска маса от 90 скаута. От своето създаване до днес, през неговите редици са преминали обучение над 500 деца и младежи от град Варна.

През 2003 година клуб “Владислав Варненчик” за първи път организира във Варна и в България, отряд “Бобърчета” – деца в последна група, от детските градини. В работата с тази възрастова група наш партньор е ЦДГ “Крилатко”. От 2002 година клубът успешно партнира с ОУ “Никола Йонков Вапцаров” (Второ Основно Училище). Към това училище бяха създадени общо 5 отряда, с деца от 1 до 5 клас. Отделно в клуба членуват деца и младежи от 10 до 23 години от цяла Варна.


Скаутството помага на децата и младите хора да открият своите таланти и да ги развият, да израстнат и да се превърнат в отговорни личности, да се научат на толерантност, да преодолеят различията помежду си и в същото време да станат приятели. Тази програма на пръв поглед звучи нереалистично. А най-невероятното е че всъщност скаутските организации по целия свят не само я реализират през последните 102 години, но дори я надскачат като разширяват дейността на скаутите във все нови и нови области. Точно това прави Скаутизма уникално явление. В историята на човечеството не е известен друг случай една напълно абстрактна идея да оцелее толкова дълго време и независимо от промените настъпили в обществото, както и в мисленето на отделните хора да продължава да печели все нови и нови поддръжници.


Тайната се крие в така наречения скаутски метод на обучение. Това е система за постепенно самообучение, затвърждаване сред приятели (патрул), както и придобиване на знания и умения от инструктори и водачи. Всичко това се осъществява по време на интересни занимания- походи и лагери сред природата, изпълнени с игри и забавления. Така младите скаути развиват своята наблюдателност, съобразителност, сръчност, воля, издръжливост и способност да се справят с трудностите. Скаутите добиват водачески и организационни способности. Те не само започват да мечтаят, но и намират смелост да се борят и да осъществяват мечтите си.

Тук е мястото да се отбележат няколко важни характеристики на движението. Скаутското движение е движение от доброволци. То не е свързано с политическа или религиозна идеология и проповядва търпимост между хората. Няма военни, нито икономически цели. Тези му характеристики го правят напълно универсално. Ето защо за момента скаути има в над 150 държави по целия свят.

И в заключение, няколко думи на основателя на скаутсткото движение лорд Бейдън Пауъл: „... Не се задоволявай с това, да бъдеш посредствен, дръж си очите отворени, бъди подготвен. И, ако някой те попита, за какво да си подготвен, отговорът ти нека бъде „За всичко!”...“
 
Споделете вашето мнение
Дирекция Мл. дейности


Връзки

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close